Cara Memasak Siput
Cara Memasak Siput. Walaupun aku ni asal dari kampung yang dekat dengan kuala sungai, aku tak pernah tengok lokan. Kacau secara perlahan di atas api sederhana hingga masak.
Jom tengok cara saya memasak pahat ni. Saya balik kira dalam 30 ekor pahat semuanya. Tuangkan santan dan masukkan bahan yang telah dikisar.
Bersihkan Siput Sedut Dengan Menggunakan Berus Hingga Bersih.
Nak buatnya pun mudah je. Saat ini, ada banyak resep yang menggunakan produk tersebut. 34 resipi yang mudah dan sedap untuk siput sedut daripada komuniti memasak terbesar di dunia!
Resep Tongseng Kambing Yang Cukup Terkenal Yakni Tongseng Kambing Solo, Resep Tongseng Daging Betawi, Dan Resep Tongseng Kambing Surabaya.
3 cm lengkuas ( memarkan ) 1 batang serau ( memarkan ) 2 cm kunyit ( memarkan ) 3 lembar daun salam ( memarkan ) 1/2 sendok teh merica bubuk. Oleh sebab siput ini berasal dari kawasan yang berpasir dan berlumpur, siput ini hendaklah direndam terlebih dahulu paling cepat 30 minit. Siput laut begitu populer dijadikan masakan oleh masyarakat indonesia yang tinggal di kawasan pesisir, seperti kepulauan riau dan sebagainya.
Masukkan Santan, Serai Dan Siput.
Jom cuba resipi perkongsian saudari cik lah pink ni. Mereka juga menyiapkan hidangan di oven, di wajan, di slow cooker, dll. Dalamnya kadang kadang ada macam anak siput yang halus halus.
Kalau Di N9 Kalau Siput Beliung Menjadi Pilihan Di Tempat Luar,Siput Sedut Yang Pendek Dan Bewarna Kehitaman Menjadi Pilihan Utama Di Kelantan Untuk Dimasak Lemak.
Tuangkan santan dan masukkan bahan yang telah dikisar. Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Kali pertama aku kenal dengan si lokan masa tu di terengganu.
Saya Tak Pernah Makan Mahupun Memasaknya, Selalu Tengok Dalam Gambar Je Ataupun Tengok Kat Fb Bila Kengkawan Dok Post Masakan Ni.
1 scahet mentega/margarin 200 gr. Yang paling lazim adalah digoreng sampai kering. Terjumpa pulak dengan siput pahat ni.
0 Response to "Cara Memasak Siput"
Posting Komentar